Need some help?

PHONE: +31(0)20 261 2585

Bekende Bretelsdragers

Over de hele wereld worden de bretels cq bretellen gedragen. Sommige van de dragers zijn er bekend mee geworden, andere waren al bekend en gingen ze juist dragen voor nog wat extra glans. Als ze al niet geboren werden met zilveren bretels op het corps. Wij - van Bretels.nl - vinden het leuk om deze personen een dagje in de spotlight te zetten. Omdat we best een beetje trots mogen zijn op ze. Geheel toevallig zijn dragers van bretels in onze ogen eigenlijk altijd bovengemiddeld inspirerende mensen die niet bang zijn om er anders uit te zien. Of om een statement te maken. Opvallend genoeg is het ook vaak andersom. En zijn de bretelsdragers van nature al bijdehand of opvallend, en gebruiken ze de bretels als verlengstuk van hun imago. Wellicht voert het net een brug te ver om een sociologische analyse te maken van de bretels dragers als bovengemiddeld leuke, intelligente en integere mensen. Maar laat ons eens voorzichtig starten met een overzicht van een aantal bekende vaandeldragers. Over de uitslag valt niet te corresponderen, al durven we wel te zeggen dat we voor een goede fles wijn graag wat rankings shuffelen. Hieronder vind je de opsomming, in willekeurige volgorde onze favoriete top-5 bretels dragers:

 

1. Larry King

Larry King

Amerikaans diepte interviewer en look-al-like quasimodo die al sinds 1985 zijn eigen Larry King Live show heeft op CNN. Waarin hij "met bretels" zijn tafelgenoten het maathemd van het lijf vraagt. Zonder zijn king-size bretels zou je hem niet eens herkennen. Hij schijnt 30 jaar ouder te zijn dan hij eruit ziet. De beste man is inmiddels 86! Zo zie je maar wat bretels met je leeftijd doen. Bretels zijn tijdloos, Larry bewijst het en daarom verdient hij deze nummer 1 positie.

 

2. Jort Kelder

Bretels Jort Kelder

We zouden niet zonder hem kunnen. Worden nog dagelijks met hem vergeleken en krijgen suggesties van ooms en tantes om Jort "een keer te vragen". De voormalig hoofdredacteur van Quote is nog steeds de full-time dandy en liberale kakker die graag de lokale, landelijke media opschudt met ferme statements. Zijn Quote clubhuis ving daarvoor ooit een paar kogels van boze fans, welke Jort ingelijst boven zijn bureau ophing. Tegenwoordig tourt Jort met zijn bretels door het land met speeches en dagvoorzitterschappen als hij niet druk is met weer een reeks aapjes-kijken voor de publieke omroep. Programma's als "Bij ons in de PC" scoren al jaren bovengemiddeld. Hulde voor de bekendste bretelsdrager in Nederland.

 

3. Youp van 't Hek

Geestige man als zowel vertolker en hater van dat wat we allemaal zijn. Ingekakte burgers. Met ingekakte normen waarin we elkaar de maat nemen. Youp streeft ernaar bijzonder te zijn, maar doet dat wel voor miljoenen volgers. Die op hun beurt ook allemaal denken oorspronkelijk en authentiek te zijn. We zitten zelf op de eerste rij en slaan elkaar op de schouders van plezier. Youp is leuk. En draagt ook nog bretels. Of dat uit praktische overwegingen is of uit esthetisch oogpunt blijft een publiek geheim.

 

4. Gordon Gekko

bretels gordon gekko

Nee, niet Michael Douglas. Wel z'n karakter uit de film Wallstreet. Voor iedereen die geboren is na 1985 of zonder film-geweten: Gordon Gekko. De verpersoonlijking van het grote grijpen of zoals samengevat in zijn favoriete quote: "Greed is good". Zonder enig moreel besef, maar wel met de eerste mobiele telefoon ter wereld (ter grootte van een Elsevier). En de hele film door consequent lopend in bretels, met lussen en wit ook nog wel te verstaan. Wij verkopen ze ook. Vanzelfsprekend. Gordon is de pre-Fortuyn bekendste bretels-drager op aarde en verdient lof voor zijn kapitalistische uitstraling. Tegenwoordig niet helemaal duurzaam en verantwoord meer, maar daarom juist zo geestig. Go Gordon, go.

 

5. Frank (a.k.a. Francis) Underwood

Francis Underwood is het vriendje van Claire Underwood. En samen zijn ze het door macht en list beluste powerkoppel uit de serie House of Cards. En - oh ja - is hij de machtigste man van de vrije, democratische wereld. En is daar gekomen met alles behalve een meerderheid van de stemmen. En dat verdient een groot respect. Francis draagt vaak - zij het niet altijd - bretels en die geven hem net dat beetje extra power die hij als karakter eigenlijk al genoeg heeft. De bretels zijn een surplus van doortraptheid en gekonkel. We overwegen een lijn te noemen naar Francis "Let the wardogs out...!".

 

James Bond

Bretels James Bond

 

Rámon Verkoeijen

Bretels Ramon Verkoeijen


 

In de Jupiler leauge van ons overzicht troffen we ook nog de volgende (on)bekende bretels dragers. Maar voor de volledigheid:

  •     James Bond, Groot-Brittannie's meest bekende spion. Jammer dat er zo weinig zinnigs uit z'n mond komt. Draagt Albert Thurston bretels zoals wij die ook verkopen. Dat dan weer wel.
  •     Pim Fortuyn, links-rechtse gay-politicus en dandy met rechtse integratie standpunten en linkse uitgesproken volkspolitiek. Zette de bretels in Nederland op de kaart.
  •     François Boulangé (in 1992), Nederlands televisiepresentator van Lingo
  •     Urbanus, stripfiguur, afgeleid van de Belgische komiek
  •     Steve Urkel, personage uit de Amerikaans comedyserie Family Matters
  •     Bud Spencer, vooral in zijn latere films (begin jaren '80)