Waarom je naar een bruiloft gaat? Om bretels te dragen

Het trouw- en jachtseizoen openen binnenkort. En natuurlijk ga je naar de bruiloft van jouw beste vriend. Ja, ook om steun en spijt te betuigen, maar je hebt zo nog meer je eigen redenen. want als bruiloften dan niet leuk zijn, kun je er tenminste nog je nieuwe bretels proberen.

Bretels bruiloft 

De bruiloft is onvermijdelijk

Een bijzondere dag, zeker, maar ook statistisch onvermijdelijk. In Nederland trouwen ieder jaar 32.000 stellen, om vervolgens met 16.000 paar te scheiden. De roulatie is hoog, en met gemiddeld tweehonderd gasten is de kans op een plek op een gastenlijst ongeveer veertig procent per jaar. Je kunt er dus beter je voordeel mee doen.

Gelukkig voor de dandy voelt de bruiloft niet als een verplicht nummertje: het voelt als thuiskomen. Hier kun je jouw blik rond laten gaan, goedkeurend de verzorgde mensen in je opnemen, en stellen dat God het zo bedoeld heeft.

 

Waarom een bruiloft beter wordt door bretels

Bretels zijn de perfecte manier om elegant maar kordaat met de dress code af te rekenen. Ze zijn prima onder een jas naar binnen te smokkelen; ze lijken wel gemaakt voor dit soort gelegenheden. Op het eerste gezicht onzichtbaar, kun je ter plekke beoordelen of het verstandig is de rebellie te onthullen. Als we te maken hebben met een heerszuchtige bruid — die gespannen wacht op een aanleiding om haar gasten te tiranniseren — dan hou je jouw jasje gewoon aan. Om, zodra de bar geopend is, en de gemoederen bedaard, alsnog het jasje uit te trekken, en jouw persoonlijke stempel op de avond te zetten. Het mag zo zijn dat de bruiloft enkele tienduizenden euro’s kost, maar met deze kleine daad van verzet kun je een minstens even grote indruk maken.

 

Waarom bretels bruiloftskleding bij uitstek zijn

Bretels bezitten een aantal eigenschappen die ze bijzonder geschikt maakt voor het trouwfeest. Ze houden respectvol — er gaat een symbolische waarde van uit — de broek omhoog. Maar ze bieden een onpasselijke dame ook de mogelijkheid zich ergens aan vast te klampen: wel zo hoffelijk. Na de spijzen kun je beleefd blijven, en hoef je niet deel te nemen aan het rituele losmaken van de riem. Moet er een mazurka gedanst worden? Geen probleem voor de breteldrager, zijn broek blijft perfect zitten. Als buitenstaander mag je dan misschien niet op de trouwfoto, maar daar kunnen we niet rouwig om zijn. Tijdens het maken van de foto’s is het aan de bar overigens rustig.

 

De nadelen van bretels op een bruiloft

Kan het dragen van bretels op de bijzondere dag ook nadelig uitpakken? Natuurlijk, en hoewel incidenteel, zijn de gevolgen soms ernstig. Op een bepaald soort bruiloft zijn bretels onderdeel van de dress code, en kun je voor de beste man of bruidegom worden aangezien. Zulke verwarring is begrijpelijk, u ziet er dan ook verzorgd uit. In zulke gevallen kunt u het warhoofd simpelweg verwijzen naar de groep uniforme bretels, met de woorden: ‘de verschillen zijn subtiel, maar precies daarin zit hem de grandeur’.