Brutels kopen | Of is het bretel, bretellen of bretels?

Wil je brutels kopen? Welkom op Bretels.nl

Schrijfwijze

Wat is nou eigenlijk de enige, echte, juiste schrijfwijze? Al sinds onze oprichting in 2007, of eigenlijk sinds we die dingen dragen krijgen we nogal eens een vraag over de uitspraak en de spelling van het woord - zoals wij ze dan noemen - bretels. Hoe spreek je het uit? Hoe schrijf je het? Is het enkelvoud of meervoud? En vooral - hoe komt het dat zoveel mensen praten over brutels? En bretellen? DutchDandy zoekt het voor je uit. 

Bretel in de Dikke van Dale

Waar begin je als je een vraag hebt over de correcte wijze van een woord? Juist. Je zoekt het op in het Dikke van Dale woordenboek. Online natuurlijk, de tijd dat we die dikke echt thuis hadden staan ligt ver achter ons. Terzake dan. Als je het opzoekt, dan krijg je de volgende betekenis voorgedragen bij het woord bretel:

Definitie 

bre·tel (dev(m); meervoud: bretels, bretellen)over de schouders geleide draagband voor een broek. De conclusie is dat een woord als brutels dus wel een verbastering moet zijn, of een specifiek soort slang (street language) wat we niet beheersen. Want de Dikke van Dale - autoriteit op het gebied van woorden - rept er met geen woord over. 

Bretel meervoud

Daarnaast is het woordenboek duidelijk over het meervouw van een bretel. Die kun je namelijk op twee manieren toepassen: 

  • Bretels
  • Bretellen

Ook wij zijn hier aangenaam verrast door met name de tweede optie. Zelf spreken we nooit van bretellen - dat leek ons eerder Vlaams. Maar aangemoedigd door ons eigen autodidactisch vermogen weten we ons hier razendsnel aan te passen. Voortaan zullen we ook praten en schrijven over de bretel of meerdere bretellen. 

Brutels Profuomo

Brutels

Dan blijft er nog een mysterie over. Die van het woord brutels. Brutels? Yes. Als je de zoekmachines er op naslaat dan zie je dat er veel gezocht wordt op het woord brutels. Waarbij wij er gevoegelijk van uitgaan dat hier bedoeld wordt bretellen. Maar waar komt dit woord vandaan? En wordt er wel hetzelfde bedoeld? 

Hiervoor zijn we wat dieper in de zoekmachines gedoken. En wat blijkt, inderdaad wordt met het woord brutels gedoeld op bretellen. Je ontdekt dit doordat er ook gezocht wordt op varianten als rode brutels, zwarte brutels en gesptreepte brutels. We kunnen ons niet voorstellen dat hier iets anders bedoeld wordt dan de door ons zo geliefde bretellen. Maar houd ons te goede, voor hetzelfde geld loopt er ergens in donker Afrika een varaan met die naam rond. You never know... 

Brutels Albert Thurston

Brutels kopen

Taal is een levendig iets. Wat elke dag aangepast en veranderd wordt. Het mooiste voorbeeld hiervan vinden we juist weer binnen ons eigen vakgebied met het woord brutels, dat uit het niets zo geschreven wordt. Kennelijk omdat het ook zo klinkt. Wij vinden allemaal prima. Zoek jij een paar brutels bij je zakelijke pak, wil je online bretellen kopen als bruidegom of bestel je graag brutels als gast op een bruiloft? Surf dan snel naar Bretels.nl en koop direct brutels of maak een afspraak op ons atelier. Tot ziens!