Need some help?

PHONE: +31(0)20 261 2585

Hoe draag je bretels? 

Hoe draag je je bretels eigenlijk. Welke lengte moet ik hebben bij mijn afmetingen? Wat is de juiste breedte voor mijn postuur? Hoe hoog moeten de stellers zitten? Ik wil eruitzien als Jort Kelder. Waar plaats ik de knopen? Kan ik mijn bretels beter met lussen of met clips dragen? Welke kleur bretels draag ik het beste? Genoeg te vragen. Laat jezelf bijpraten in onze eigen DutchDandy stijl lexicon. 

Hoe draag je bretels?

Het leek ons een verstandig idee om alle antwoorden volledig uit te schrijven. Heb je toch nog vragen na het lezen van dit stuk, bel/mail ons dan. Helpen we je graag verder. De vragen en onderwerpen die we in dit stuk behandelen zijn:


 Inhoudsopgave:

 


 

1. Draag ik bretels met lussen of met clips op mijn broek?

Wij adviseren om de bretels altijd met lussen (en dus ook met knopen om de lussen aan te bevestigen) op de broek of pantalon te dragen zoals  het voorbeeld hieronder ook laat zien op de foto. Met clips dragen is natuurlijk ook helemaal goed, maar dat vinden we toch eerder wat voor hipsters en je opa. Waarom je beter lussen kunt dragen dan clips? We geven je vier redenen:

  1. De variant met lussen is leuker om naar te kijken (do we really need to explain..?)
  2. De variant met lussen voorkomt dat je broek op één punt uit z'n verband getrokken wordt
  3. De variant met lussen voorkomt beschadiging van de je broek door de scherpe randjes aan de clips
  4. De variant met lussen toont karakter en extra aandacht voor esthetiek en fijnbesnaardheid

Hoe draag je bretels?

En voor het geval je echt geen lussen wilt, no worries: bij de merken Profuomo, Albert Thurston en Hein Strijker leveren we ook altijd de juiste hoeveelheid clips mee. Dus kun je altijd zelf de keuze maken wat je het liefste draagt op je pantalon, maatpak of jeans. 

Bestel direct online.

 

1.1 Op welke afstand plaats ik de knopen voor de lussen in mijn broek?

Als je bretels met lussen wilt dragen - en dat wil je - dan heb je knopen nodig op je broek of pantalon, want niet iedere winkel of broekenverkoper plaatst knopen op voorhand. Dus als je een maatpak laat maken, vraag er dan even naar. En als je ze niet hebt, laat ze dan even zetten door de kleermaker op de hoek. Die doet dat in het algemeen voor een Euro of 7. De juiste afstanden en maten vind je in onderstaande afbeeldingen. 

 

Onderlinge afstand van de knopen op de broek 

 

Bretels knopen

 

Video: Bretels en knopen. Hoe zit dat precies?

 Bestel direct online.

 

 

1.2. Plaats ik de knopen aan de binnen- of buitenzijde van de broekrand?

Je kunt de knopen voor  bretels zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde van de broek plaatsen, maar de binnenzijde is gebruikelijker. Oorspronkelijk (a way back) werden de knopen overigens huist aan de buitenzijde geplaatst. Maar tegenwoordig is het het meest gangbaar om de knopen aan de binnenzijde van de broekrand te plaatsen. Zie beide voorbeelden hieronder voor een indruk en maak zelf een keuze.

Voorbeeld 1: Knopen aan de binnenzijde van de broek 

Bretels knopen binnenzijde

 

Voorbeeld 2: knopen aan de buitenzijde van de broek 

Bretels knopen buitenzijdeWaar draag ik de knopen van de bretels?

 

Bestel direct online.

 

 

2. Op welke hoogte moeten de stellers van mijn bretels zitten?

Stellers = de schuivers (vaak op borsthoogte) op de lengte mee te verstellen. De ideale hoogte voor de stellers is zo rondom de borst. Wat je niet wilt is dat de stellers bij wijze van spreken bij je oor zitten (bovenop je schouders) of tegen het leer aan de onderkant (richting je pantalon). Daartussenin is veel mogelijk. 

Bretels stellers hoogte

 • Ideaal is ergens tussen borsthoogte en de opening van je hemd bij de hals. 
 • Er zijn veel mensen die hem lager dragen. Net zoals er ook veel mensen zijn die hem hoger dragen. Kan allemaal. 
 • Boven je sleutelbeen liever niet.

 

Video: verstellen van de lengte

Bekijk hieronder de video met  toelichting over het verstellen van de lengte door middel van stellers. Let op, onze Roel draagt een maatbroek die fors hoger getailleerd is dan bij de middel, hierdoor zitten de stellers relatief hoog. Bij normale pantalons zitten de stellers een stuk lager. 

Bestel direct online.

 

3. Welke kleur bretels draag ik het beste?

Als je je afvraagt welke kleur bretels je bij welke kleur overhemd en broek draagt, dan is er maar één regel: er zijn geen regels. Bretelsdragers zijn vrijbuiters, doe wat je leuk vindt en waar je je lekker bij voelt. Als we dan toch een paar suggesties mogen geven, dan zijn dat de volgende:

 • De kleur van het leer (de lussen op je pantalon en de driehoek op je rug) stem je af op de kleur van je schoenen. Bij bruin schoeisel zoek je bruin leer in de bretels. Bij zwart leren schoenen, neem je bretels met zwart gekleurd leer. Gekleurde leersoorten (zo hebben we wit leer, roze leer, blauw leer en groen leer) kun je overal bij dragen.
 • De kleur van de bretels band is bij voorkeur niet gelijk aan die van het overhemd, liever zoek je het contrast. Maar wel in harmonie met de rest van je ensemble. Op een lichtblauw hemd draag je bijvoorbeeld geen lichtblauwe bretels, maar eerder de donkerblauwe varianten.
 • Oh ja, bij een smoking draag je bij voorkeur (gebroken) witte bretels. 

Bretels dragen

 Kijk ook eens bij onze rubriek gekleurde bretels voor de bonte varianten. 

 

4. Kan ik een riem tegelijkertijd met bretels dragen?

Neen: draag je riem en bretels niet tegelijkertijd. Tenzij je een overdaad aan zelfvertrouwen hebt, de combinatie een boost geeft en hip gaat maken. Be our guest!

Video: wat zijn bretels.

 

 

5. The only rule: there are no rules. 

Ooit verstopte je de bretels, a long time ago. Het waren praktische dingen om je broek mee op te ouden en ze werden bedekt door een colbert of trui. Maar de tijden zijn veranderd. De bretel mag weer gezien worden. Sterker nog. Je draagt ze niet meer om de broek op te houden, maar om er iets mee te zeggen. Jouw eigen verhaal te vertellen. Bretels zijn een statement geworden, als toonzaal van je karakter. Draag ze met de borst vooruit en een grote glimlach op je gezicht.

Dus trek je vooral niks aan van welke regel dan ook.  

Bestel direct online.