Need some help?

PHONE: +31(0)20 261 2585

Hoe draag je bretels? 

In de loop der jaren ontvingen we talrijke vragen van liefhebbers all over the world. Welke lengte moet ik hebben? Wat is de juiste breedte voor mijn postuur? Hoe hoog moeten de stellers op de borst zitten? Hoe kom ik aan de bretels van Jort? Waar plaats ik de knopen in mijn pantalon? Kan ik ze beter met lussen of met clips dragen? Welke kleur draag ik het beste op mijn witte en blauwe overhemd? Dus het leek ons een verstandig idee om een aantal antwoorden uit te schrijven. Enjoy. Heb je toch nog vragen na het lezen van dit stuk, bel/mail ons dan of maak een afspraak in ons atelier. Helpen we je graag verder. 

1. Wat is de ideale hoogte voor de stellers van de bretels?

Stellers = de schuivers van je bretels op borsthoogte. 

Bretels stellers hoogte

Wat je niet wilt is dat je stellers zo'n beetje bij je oor zitten (bovenop je schouders) of tegen het leer aan de onderkant (richting je pantalon). Daartussenin is veel mogelijk. 

  • Ideaal is ergens tussen borsthoogte en de opening van je hemd bij de hals. 
  • Er zijn veel mensen die hem lager dragen. Net zoals er ook veel mensen zijn die hem hoger dragen. Kan allemaal. 
  • Boven je sleutelbeen kan niet.

Tailor made service

Heb je moeite met het vinden van de juiste maat bretels of de juiste hoogte van de stellers? Bijvoorbeeld omdat je groter of kleiner bent dan onze gemiddelde maten. Probeer dan onze Tailor-Made service eens voor de perfecte maat.  

 

2. Welke kleur bretels draag ik het beste?

Als je je afvraagt welke kleur bretels je bij welke kleur overhemd en broek draagt, dan is er maar één regel: er zijn geen regels. Bretelsdragers zijn vrijbuiters, doe wat je leuk vindt en waar je je lekker bij voelt. Als we dan toch een paar suggesties mogen geven, dan zijn dat de volgende:

  • De kleur van de bretels band is bij voorkeur niet gelijk aan die van het overhemd, liever zoek je het contrast. Maar wel in harmonie met de rest van je ensemble. Op een lichtblauw hemd draag je bijvoorbeeld geen lichtblauwe bretels, maar eerder de donkerblauwe varianten.
  • De kleur van het leer (de lussen op je pantalon en de driehoek op je rug) stem je af op de kleur van je schoenen. Bij bruin schoeisel zoek je bruin leer in de bretels. Bij zwart leren schoenen, neem je bretels met zwart gekleurd leer. Gekleurde leersoorten (zo hebben we wit leer, roze leer, blauw leer en groen leer) kun je overal bij dragen.
  • Oh ja, bij een smoking draag je bij voorkeur (gebroken) witte bretels. 

Bretels dragen

 Kijk ook eens bij onze rubriek gekleurde bretels voor de bonte varianten. 

 

3. Draag ik bretels met lussen of met clips op de pantalon?

Lussen natuurlijk! De clips zijn voor hipsters en je opa. De lussen:

  • Zijn leuker om naar te kijken (do we really need to explain..?)
  • Voorkomen dat je broek op één punt uit z'n verband getrokken wordt
  • Voorkomen beschadiging van de je broek door de scherpe randjes aan de clips
  • Maken je een volwaardig en trots drager van bretels

Bretels alle kleuren

En voor het geval je echt geen lussen wilt, no worries: we leveren altijd een stel clips mee. En hoe werkt dat als ik ze geleverd krijg in één doos? Zie hieronder de video met extra uitleg over levering met lussen en clips.

 

4. Waar plaats ik de knopen voor bretels?

Als je bretels met lussen wilt dragen - en dat wil je - dan heb je knopen nodig op je broek of pantalon, want niet iedere winkel of broekenverkoper plaatst knopen op voorhand. Dus als je een maatpak laat maken, vraag er dan even naar. En als je ze niet hebt, laat ze dan even zetten door de turk op de hoek. Die doet dat in het algemeen voor een Euro of 7. De juiste afstanden en maten vind je in onderstaande afbeeldingen. 

Bretels knopen

 

5. Plaats ik de knopen aan de binnen- of buitenzijde van de broekrand?

Beide is mogelijk, maar de binnenzijde is gebruikelijk. Oorspronkelijk (a way back) werden de knopen aan de buitenzijde geplaatst. Het meest gangbaar tegenwoordig is om de knopen aan de binnenzijde van de broekrand te plaatsen. Zie voorbeeld 1. Toch zien we ook steeds vaker dat de knopen weer aan de buitenzijde worden geplaatst. En niet geheel onverdienstelijk, zie voorbeeld 2.

Bretels knopen binnenzijde

Voorbeeld 1. Bretels knopen aan de binnenzijde.

Bretels knopen buitenzijde

Voorbeeld 2. Bretels knopen aan de buitenzijde. 

6. Let op.

En nog een waarschuwing van algemene aard: draag je riem en bretels niet tegelijk. Tenzij je een overdaad aan zelfvertrouwen hebt, de combinatie een boost geeft en hip gaat maken. Be our guest!

7. Een statement. 

Ooit verstopte je de bretels, a long time ago. Het waren praktische dingen om je broek mee op te ouden en ze werden bedekt door een colbert of trui. Maar de tijden zijn veranderd. De bretel mag weer gezien worden. Sterker nog. Je draagt ze niet meer om de broek op te houden, maar om er iets mee te zeggen. Jouw eigen verhaal te vertellen. Bretels zijn een statement geworden, als toonzaal van je karakter. Draag ze met de borst vooruit en een grote glimlach op je gezicht.

En trek je vooral niks aan van welke regel dan ook.