Voor 15:30 besteld, zelfde werkdag verzonden

Hoe draag je bretels? Lees de uitgebreide instructie met afbeeldingen

Er zijn veel vragen waar u rekening mee moet houden bij het dragen van bretels. Hoe moeten ze worden gedragen voor uw lichaamsbouw? Wat is de beste breedte voor uw figuur? Waar moeten de stellers zitten als u rechtop staat? Hoe plaats je knopen in je broek? Overweeg de stijl van Jort Kelder na te bootsen. Kunt u het beste lussen of clips op de broek dragen? Welke kleur bretels staan het beste? Om die reden hebben we alle vragen gebundeld en beantwoord. 

U vindt alle antwoorden hieronder, in onze DutchDandy bretels lexicon. 

Hoe draag je bretels?

We behandelen verschillende onderwerpen en geven hieronder antwoorden. Als u verdere vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen via telefoon of e-mail. Wij zijn er om u te helpen. De onderwerpen en vragen die in dit stuk aan bod komen zijn onder andere:

 


 

Inhoudsopgave:

 


 

1. Draag ik bretels met lussen of met clips op mijn broek?

Wij adviseren om de bretels altijd met lussen (en dus ook met knopen, om de lussen aan te bevestigen) op de broek of pantalon te dragen. Zoals u hieronder in het voorbeeld ook kunt zien. Als u ze liever met clips draagt dan is natuurlijk goed. Waarom u beter lussen kunt dragen dan clips? We geven u drie redenen:

 1. De variant met lussen is interessanter om naar te kijken, met meer aandacht voor detail
 2. De variant met lussen voorkomt dat uw broek op één punt uit z'n verband getrokken wordt
 3. De variant met lussen voorkomt beschadiging van uw broek door de scherpe randjes aan de clips

Hoe draag je bretels?

En voor het geval u echt geen lussen wilt, no worries: bij de merken Profuomo, Albert Thurston en Hein Strijker leveren we ook altijd clips mee. Dus kunt u altijd zelf de keuze maken hoe u de bretellen het liefste draagt. Daarnaast hebben we diverse modellen die enkel met clips geleverd worden.  

 

Welk type bretels wilt u aanschaffen?

 

Als ik bretels met lussen én clips koop, moet ik ze dan beide dragen? 

Nee. U kunt kiezen tussen de clips of lussen. Als u voor de clips kiest, dan kunt u de lussen terzijde leggen. En als u liever bretellen met lussen draagt, dan kunt u de clips verwijderen. Een exacte instructie over het kiezen van lussen of clips vindt u bij onderstaande video.  

 

1.1 Op welke afstand plaats ik de knopen voor de lussen in mijn broek?

Als u bretels met lussen wilt dragen dan heeft u knopen nodig op de broek of pantalon, want niet iedere winkel of pakkenwinkel plaatst knopen op voorhand. Dus als u een maatpak laat maken, vraagt u er dan even naar. En als u ze niet hebt, laat ze dan even zetten door de kleermaker op de hoek. Die doet dat in het algemeen voor een Euro of 7. De juiste afstanden en maten vindt u in onderstaand overzicht. 

Onderlinge afstand van de knopen op de broek 

Bretels knopen

 

 

Video: Bretels en knopen. Hoe zit dat precies?

Bestel direct online.


1.2. Plaats ik de knopen aan de binnen- of buitenzijde van de broekrand?

U kunt de knopen voor bretels zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde van uw broek plaatsen, maar de binnenzijde is gebruikelijker. Oorspronkelijk (a way back) werden de knopen overigens juist aan de buitenzijde geplaatst. Maar tegenwoordig is het het meest gangbaar om de knopen aan de binnenzijde van de broekrand te plaatsen. Zie beide voorbeelden hieronder voor een indruk en maakt u vervolgens zelf de keuze.

Voorbeeld 1: Knopen aan de binnenzijde van de broek 

Bretels knopen binnenzijde

Voorbeeld 2: knopen aan de buitenzijde van de broek 

Waar draag ik de knopen van de bretels?

Bestel direct online.

 

2. Op welke hoogte draag ik de stellers van mijn bretels?

2.1 Wat zijn stellers?

Stellers dat zijn de schuivers/schuiven op de banden (vaak op borsthoogte) om de lengte van de bretels mee te verstellen.

2.2 Wat is de ideale hoogte voor stellers?

Er is geen ideale hoogte is, want ideaal is de hoogte waarop u de bretels het meest aangenaam vindt zitten. Maar als u dan toch moet spreken van een ideale hoogte voor de stellers om te dragen, dan is dat tussen uw navel en sleutelbeen. Want wat u niet wilt is dat de stellers - bij wijze van spreken - bij het oor zitten (bovenop uw schouders) of onderop uw buik tegen de pantalon aan hangen. Daartussenin is er veel mogelijk.

2.3. Een voorbeeld van de stellers hoogte

Hoe draag je bretels?

2.4 Samengevat:

 • Stellers op de banden draagt u idealiter tussen navel en sleutelbeen. 
 • Er zijn veel mensen die hem lager dragen. Net zoals er ook veel mensen zijn die hem hoger dragen. Kan allemaal. 

2.5 Video: verstellen van de lengte

Bekijkt u hieronder de video met toelichting over het verstellen van de lengte door middel van stellers. Let op, onze Roel draagt een maatbroek die fors hoger getailleerd is dan op de middel, hierdoor zitten de stellers relatief hoog. Bij normale pantalons zitten de stellers een stuk lager. 

Bestel direct online.

 

3. Welke kleur bretels draag ik het beste?

Als u zich afvraagt welke kleur bretels u bij welke kleur overhemd en broek wilt dragen dan zijn er weinig regels. Bretels-dragers zijn vrijbuiters, doe wat u leuk vindt en waar u zich lekker bij voelt. Als we dan toch een paar suggesties mogen geven, dan zijn dat de volgende:

 • De kleur van het leer (de lussen op je pantalon en de driehoek op je rug) stemt u het beste af met de kleur van uw schoenen. Bij bruine loafers of brogues zoekt u bruin leer in de bretels. Bij zwarte, leren schoenen, neemt u bretels met zwart gekleurd leer. Gekleurde leersoorten (zo hebben we wit leer, roze leer, blauw leer en groen leer) kunt u overal bij dragen.
 • De kleur van de bretels band is bij voorkeur niet gelijk aan die van het overhemd, liever zoekt u een contrast. Maar wel in harmonie met de rest van je ensemble. Op een lichtblauw hemd draagt u bijvoorbeeld geen lichtblauwe bretels, maar eerder de donkerblauwe varianten.
 • Oh ja, bij een smoking draagt u bij voorkeur (gebroken) witte bretels. 

Bretels dragen

 Kijk ook eens bij onze rubriek gekleurde bretels voor de bonte varianten.  

4. Kan ik een riem tegelijkertijd met bretels dragen?

Neen: draagt u de riem en de bretels nooit tegelijkertijd. Tenzij u een overdosis aan zelfvertrouwen heeft en u van foute combinaties houdt :-). 

Video: wat zijn bretels.

5. Maatvoering

5.1 Welke lengte kan ik het beste aanschaffen? 

Veel heren vragen zich af welke lengte bretels ze het beste kunnen dragen. Het antwoord hierop luidt dat dit gemiddeld gesproken niet zo heel veel uitmaakt, tenzij u wat groter of dikker dan gemiddeld bent. Dan is het verstandig om de wat grotere maten en lengtes aan te schaffen. Vaak blijft het toch een kwestie van proberen (welke maat het beste en meest comfortabel zit). In onze webshop vindt u de volgende lengtes:

 • 110 cm (de originele mediterrane maat, slechts een paar Hein Strijkers voeren deze maat)
 • 115 cm (Wool & Water modellen)
 • 117 cm (Hein Strijker en Albert Thurston)
 • 120 cm (Profuomo, Michaelis en Henri Rouseau)
 • 130 cm (Michaelis en Henri Rouseau)
 • 150 cm+ Extra lange bretels (Daspartout)

Voor het gemak hebben we een tabel gemaakt waarin we  globaal de verschillende lichaamslengen en posturen afzetten tegen de lengte maten. Dit is een grove indicatie, als vanzelfsprekend zijn er altijd uitzonderingen. Twijfelt u? Belt of mailt u ons gerust voor wat extra tekst en uitleg. 

Lengte Postuur Bretels 
 Tot 1.85 meter     Gemiddeld     110-125 cm lengte  
 1.85 - 2.05 meter     Gemiddeld     117-130 cm lengte  
2.05 meter en langer   95+ kg   117-130 cm lengte  
  115+ kg  130 cm lengte

Ter illustratie, dit is Hendrik. Hij is 1.82 meter en weegt 73 kilo. Hij draagt bretels van 110 centimeter. Dan heeft u gelijk een goed idee waar de clips zitten bij deze maatvoering.

Maatvoering bretels

 

5.2 Tip: Met lussen creëer je een centimeter extra lengte

Als u bretels met lussen gaat dragen, dan creëert u een centimeter extra lengte in vergelijking met het dragen van clips. Die centimeter extra kan net bepalend zijn bij de twijfelgevallen. Dus in geval van twijfel over het feit of ze wel lang genoeg zijn: lussen gebruiken.    

5.3 Welke breedte kan ik het beste dragen? 

Voor de breedte van de bretels gelden geen regels. Wel is het goed om je te realiseren dat des te dikker het model van de bretels, des te dikker u zelf ook oogt. Dus als u slank wilt lijken, kiest u dan voor de smallere varianten. In onze webshop vindt u de volgende breedtes:

 • 2,5 cm (smal)
 • 3,4 t/m 3,6 cm (normaal)
 • 4,0 cm (lekker breed, Wallstreet look)

6. The only rule: no rules. 

Ooit verstopte je de bretels, a long time ago. Het waren praktische dingen om je broek mee op te ouden en ze werden bedekt door een colbert of trui. En gedragen door paupers en plebs. Maar de tijden zijn veranderd. De bretel mag weer gezien worden. Sterker nog. Je draagt ze niet langer om de broek op te houden, maar om er iets mee te zeggen. Het eigen verhaal te vertellen. Bretels zijn een statement geworden, als toonzaal van karakter. Draagt u ze met de borst vooruit en een grote glimlach op het gezicht. Wij steunen u met prachtige modellen. 

En trekt u zich vooral niks aan van welke regel dan ook.  

Bestel direct online.