Need some help?

PHONE: +31(0)20 261 2585

Wat zijn bretels? 

 

De naakte waarheid.

Functioneel helpen bretels om de broek op te houden. Letterlijk. Als je geen riem voorhanden hebt dan gebruik je bretels. Makkelijker wordt het niet. Bretels zijn er Y-vormig of X-vormig- en bestaan uit drie banden, meestal volledig of gedeeltelijk uit elastiek vervaardigd (duurdere exemplaren worden ook gemaakt van katoen, zijde of suède). De enkele band op de rugzijde wordt aan de achterkant van de broek bevestigd. De twee andere banden lopen over de schouders naar de voorkant van de broek, waar zij eveneens aan de broeksband worden bevestigd. De banden liepen voorheen altijd uit in leren riempjes (de bekende lussen) met knoopsgaten die aan knopen op de broeksband worden vastgemaakt. Tegenwoordig zijn er vele bretels die in metalen klemmetjes eindigen. Wat voordeliger is dan de leren lussen aan het einde van de banden. Een nadeel van de klemmetjes, die vaak tandjes hebben, is dat zij de broeksband kunnen beschadigen. Bovendien zijn ze zichtbaar op de broeksband. Wat esthetisch een achterstand is ten opzichte van de leren lussen en knopen. Maar soit, voor 5 euro laat je door de turk op de hoek een paar knopen zetten en draag je bretels met lussen. Wel zo mooi. 

 

Geschiedenis van de bretels.

Bretels zijn tegenwoordig populaire accessoires in de kledingkast van steeds meer heren (en vrouwen). Maar waar komen bretels vandaan? We maakten een korte bloemlezing.

Bretels geschiedenis

1. De oorsprong.

De term bretels wordt ruim driehonder jaar geleden voor het eerst aan het papier toevertrouwd. Toch wordt de moderne versie zoals we die nu allemaal kennen pas in 1820 "ontdekt" door de Engelsman Albert Thurston. Zijn bretels zijn gelijk een wereldwijd, doorslaand succes. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de broeken in het midden van de negentiende eeuw en start van de twintigste eeuw allemaal nog hooggesneden zijn. Oftewel, gewoon hoog zitten. Een riem is dan bijzonder onpraktisch. Samuel Clemens, ook wel bekend als de auteur Mark Twain legt in 1871 het patent vast voor "Adjustable and Detachable Straps for Garments" en verkrijgt daarmee het eerste US patent voor bretels.

2. Het gevecht met de riem

Gedurende de eerste wereldoorlog verliest de bretels populariteit doordat de soldaten praktisch gekleed moeten zijn in gevecht. Een hoge broek is dan niet ideaal. Pech voor Mark Twain. Lage broeken zijn de norm, de soldaten dragen massaal riemen, raken hieraan gewend en nemen ze mee naar huis na de oorlog. Toch blijft de bretel nog tot midden de jaren 1930 normaal in gebruik. Al wint de riem steeds meer terrein. Vooral omdat bretels tot dan altijd nog gezien wordt als "ondergoed", terwijl de riem ook iets doet voor het uiterlijk. Dit verklaart ook het verhuizen van de knopen (voor de lussen) aan de buitenzijde van de broek naar de binnenzijde van de broek.

3. De revival.

De bretels wordt steeds meer een accessoire en estetisch sieraad. Ironisch genoeg werden ze dus vroeger geassocieerd met lagere klassen (vooral werklieden, die geen maatkleding konden betalen) en is het dragen ervan tegenwoordig eerder decadent. Het kan verkeren. Hoewel de smalle bretels juist weer heel hipster proof zijn. Is er dan geen peil meer op te trekken? Jawel.

 

De bretels drager. 

Je hebt ze in vijf soorten en maten. 

 

1. Opa en je iets te dikke oom (functionele dragers, een riem is niet praktisch)

Afbeelding is hier niet gepast. We kunnen ons dit type bretels drager allemaal wel voorstellen. 

 

2. Kakkers & dandies (denk aan Jort Kelder)

Bretels zijn tegenwoordig trendy en mogen weer gezien worden. Jort Kelder is vaandeldrager en laat zien hoe het moet. De accessoires zijn een fantastisch statement en klassiek stijl icoon voor iedereen die graag met z'n hoofd boven het maaiveld kijkt. 

Bretels jort kelder

 

3. Baarden (a.k.a. hipsters)

Bretels hipster

 

4. Dagje uit (oa bruiloften, gala's en feestelijke gelegenheden)

Bretels bruiloft bruidegom

5. Engelsen (en dan vooral James)

Bretels James Bond

 

Resumé

Met bretels houd je de broek op, maar dat is al lang  - behalve in Amerika - niet meer de reden dat je ze draagt. Dat doe je om een statement te maken. DutchDandy helpt je hier graag bij. Kijk bijvoorbeels eens op gekleurde bretels voor een paar uitgesproken exemplaren.