Inhoudsopgave

Geven nieuwe bretels af op kleding?

Normaal niet, maar als het tegen zit: ja, nieuwe bretels kunnen afgeven. Maar de afgevende kleur gaat er altijd weer uit. Afgeven van kleur gebeurt vooral wanneer het overhemd nat is, bijvoorbeeld door overdadig zweten. De bretels geven af op de plek waar de leren details of suède banden van de bretels over het overhemd schuren. De verf van de leren stukken wordt dan door het vocht opgenomen.

Is het erg dat bretels afgeven?

Nee, het is niet erg wanneer bretels afgeven. Het zegt niets over de kwaliteit van de bretels, en de vlekken komen er in de wasmachine altijd weer uit. Het kan de besten overkomen. Nieuwe schoenen veroorzaken hetzelfde effect als je last hebt van zweetvoeten. 

Waarom geven nieuwe bretels af?

Het leer of suède van bretels kan afgeven. Het leer wordt geverfd. Net als bij nieuwe kleding geven sommige soorten verf meer af dan andere. Blauw - en indigo in het bijzonder - zijn moeilijke kleuren om te verven, omdat het een zwakkere chemische binding heeft. De kleur hecht zich daarom moeilijker vast. Vooral de blauwe spijkerbroek is een berucht voorbeeld. Sommige mensen lopen maanden met blauwe handen en dijen. Wat dat suggereert weten wij ook niet.

Krijg ik de vlekken weer uit mijn overhemd?


Ja, de verf die van bretels op je overhemd afgeeft komt er altijd weer uit in de wasmachine. Was jouw echter overhemd niet te warm, dat is slecht voor de stof. Met 30 graden Celsius wordt alles gemakkelijk schoon. Beter voor het milieu ook.

Welke kleuren geven af?

Donkere kleuren geven het meest af. Vooral blauw en indigo geven gemakkelijk af, door hun zwakkere hechting aan het materiaal.

Bretels geven af: slechte kwaliteit?

Soms wordt gedacht dat enkel slechte kwaliteit kleding afgeeft. Dit is niet het geval. Ook kwaliteitsproducten kunnen afgeven. Goed leer geeft ook af; denk maar aan die nette stappers. En zoals gezegd: blauw is een extra beruchte kleur.

Kunnen mijn bretels verkleuren als ze afgeven?

Bretels verkleuren niet als ze afgeven. De verf die afgeeft is de verf die niet aan het leer is gehecht. Wanneer die er eenmaal af is zie je de laag verf die goed is gehecht. Deze laag blijft gewoon goed zitten, en zal ook niet meer afgeven.

Tips om vlekken van bretels te vermijden

Ga je voor het eerst bretels dragen op de grote dag, maar wil je niet voor aap staan tegenover de gelukkige bruid(egom)? Draag je bretels alvast vóór de bruiloft, zodat ze niet meer afgeven wanneer het er toe doet.

Andere tips om afgeven te voorkomen:

Je kunt een paar minuten flink met een zachte, vochtige doek over het leer van de bretels wrijven. Op die manier wrijf je de losse verf er af.

Tip: gebruik een klein beetje azijn. Azijn is een perfect middel om kleuren te fixeren. Extra tip: gebruik ook azijn als je de bretels vaak gedragen hebt. Azijn is een wondermiddel om leer weer op te kalefateren. Exceptionele tip (we geven een rondje): nieuwe blauwe spijkerbroek? Doe een beetje azijn in de wasmachine, en was op 30 graden. Je spijkerbroek (of pantalon, of overhemd) zal daarna nooit meer afgeven.

Disclaimer: bretels doe je niet in de was!

Voor de zekerheid een disclaimer: gooi je bretels niet in de was! Dat lost wellicht het probleem op — ze geven niet meer af —, maar ze zullen in een staat zijn waarbij de verfvegen je voorkeur hebben. Goed, nu weten we zeker dat we geen verwarring hebben veroorzaakt.