Bij de meeste bretels ontvang je twee bevestigingsmaterialen: clips en lussen (of: ‘patten’). Wanneer je de bretellen ontvangt en voor het eerst open maakt, zitten beide aan de bretellen bevestigd. Maar welke van de twee moet je kiezen? Welke past beter bij jouw wensen? Hoe gebruik je beide? En hoe verwijder je de andere?

Inhoudsopgave

 

 

Voordelen en nadelen van clips dragen bij bretellen

Bretels met clips

Clip-ons zijn de gemakkelijkste manier om bretels te bevestigen. Je kunt de bretels direct gaan dragen, op iedere broek. Maar gemak heeft een prijs: de clips zijn minder duurzaam, schieten eerder los dan lussen (zelfs de beste clips kunnen los schieten) beschadigen de pantalon of broek als het tegen zit en zien er minder goed uit. ‘Minder goed’ is een understatement. Het oogt -in alle eerlijkheid- halfhartig; alsof u de bretels niet met volle overgave draagt. Pas bovendien goed op, want als de clips op de lussen voor de riem bevestigd worden dan is de kans groot dat ze kapot gaan (lam schieten). 

Voordelen en nadelen van lussen dragen bij bretellen

Bretels met lussen

Wij adviseren om bretels met lussen te dragen. Dat heeft verschillende praktische redenen (ja, lussen zijn écht de betere keuze), maar ook ijdelheid speelt een rol. Lussen tonen dat u het begrijpt, zien er (natuurlijk) veel beter uit, en tonen uw finesse. Praktische redenen zijn het behoud van je broek, draagcomfort en duurzaamheid. Door het gebruik van lussen krijg je twee keer zoveel verbindingspunten. Meer verbindingspunten is beter voor je broek. De metalen clip-ons snijden niet in je taille wanneer je bukt of je omdraait. En de lussen beschadigen je broek niet, terwijl clip-ons dat wel kunnen doen. Last but not least maken de lussen de bretels nog een beetje langer en schieten de bretels niet los met lussen. Nadelen zijn er ook, het kost even een klein beetje moeite om de knopen aan de pantalon te laten zetten. Maar de kleermaker doet dit al door 7 Euro. De juiste afstanden tussen de knopen zijn belangrijk om aan te houden, geef deze ook aan hem door.  

Verwijderen van de lussen 

Kies je ervoor de bretels te bevestigen met clips? Up to you! Maar gemak dient de man, zo is het ook. We begrijpen je keuze. Je wilt de bretels natuurlijk direct gaan dragen; je hoeft alleen de lussen te verwijderen. Ook dat is de weg van de minste weerstand. Open de drukknoop van de leren houder, en haal de lussen eruit. De leren houder is het leren uiteinde van de bretels, waar de lussen en clips aan bevestigd zijn. Druk het knoopje weer dicht. Bewaar de lussen goed. Je komt nog op je beslissing terug.

Voorbeeld van verwijderde lus

Verwijderen van de clips

Kies je ervoor bretels te dragen met lussen? Chapeau! Maar al wat de moeite is, kost natuurlijk moeite. Het bevestigen van lussen is iets meer werk. Verwijder de clips door de leren houder open te maken met de drukknoop voorop. Vouw de houder open en schuif de clip eraf. Laat de lussen zitten. Maak de houder weer dicht met het drukknoopje. Is dit je eerste set bretels? Dan kun je de bretels niet meteen gaan dragen. Eerst zul je nog knopen in je broek moeten naaien om de lussen aan vast te maken. Je kunt knopen goedkoop in je broek laten zetten, maar je kunt het ook zelf doen. Lees daarvoor ons Wiki-artikel ‘Hoe draag je bretels?’.

Voorbeeld van verwijderde clips

Verwijderen van clips of lussen op bretels (video)

  1. Open het drukknoopje van de leren houder (gewoon lostrekken)
  2. Vouw de leren houder open
  3. Schuif de lussen of het clipje van de houder af
  4. Sluit de houder door het knoopje vast te drukken
  5. Je bent klaar om de bretels te gaan dragen.