Hoe maak ik mijn bretels schoon?

Bretels zijn een stijlvolle toevoeging aan iedere outfit. Het geeft je een uitgesproken uitstraling en steeds meer mannen zien dat. Maar een heren accessoire zoals bretels moeten wel goed onderhouden worden. ‘Hoe maak ik mijn bretels schoon?’ is een vraag die wij veel te horen krijgen. Bretels kunnen niet in de wasmachine gewassen worden. Hiervoor zijn de materialen en de onderdelen zoals de lederen verbindingsstukken, de clips en stellers niet geschikt. Het onderhoud van bretels is zeer belangrijk. We gaan hier verder in op de manier waarop bretels schoongemaakt en onderhouden moeten worden.

Hoe onderhoud ik mijn bretels?

Het onderhoud van je bretels is zeer belangrijk. Goed onderhoud zorgt ervoor dat je bretels er langer mooi uit zien en perfect passen, of het nu gaat om bretels gemaakt van suède of van katoen.

Zoals we al eerder aangegeven hebben zijn de lederen verbindingsstukken en de clips niet geschikt voor de wasmachine. Deze onderdelen moeten dus altijd met de hand schoon gemaakt worden en buiten het water worden gehouden. Dit geldt voor alle bretels. Je kunt het leer en de clips schoonmaken met een droge doek of zachte borstel.

Bij het schoonmaken van het elastiek moet je ook goed opletten omdat deze zijn rek kan verliezen wanneer het te nat gemaakt wordt of wanneer er te veel zeep wordt gebruikt.

Hoe behandel ik de verschillende materialen?

Het is zeer belangrijk om de verschillende onderdelen van de bretels afzonderlijk van elkaar te behandelen. Het elastiek moet schoon gemaakt worden met een lichte handwas of natte doek met een beetje zeep. Verder is het afhankelijk van het materiaal van de bretels hoe ze schoongemaakt moeten worden.

1. Suède bretels

Suède mag niet gewassen worden. Dit materiaal moet worden opgeruwd met een borstel zoals je dat ook doet bij je suède schoenen. Zo blijft het materiaal mooi.

2. Bretels van satijn

Satijn kan op de hand gewassen worden maar let op: het water mag niet warmer dan 40 graden zijn. Wanneer dat wel gebeurt is de kans groot dat de stof krimpt.

3. Bretels van zijde

Zijde is een hele fijne stof. De mooie glans en gladde structuur blijft alleen behouden wanneer je de bretels voorzichtig met de hand wast, niet borstelen, wrijven of wringen. Je kunt zijde het beste wassen met speciale zijdewasmiddel en naspoelen met koud water. Laat de bretels daarna drogen op een vlakke plaats. De veiligste manier om je zijden bretels schoon te maken, is om deze te laten stomen bij een professionele stomerij.

4. Kamgaren bretels

Kamgaren kan heel gemakkelijk op de hand gewassen worden. Let er wel goed op dat het leer en de clips droog blijven tijdens het wassen. Laat de bretels daarna op een vlakke ondergrond drogen.

5. Canvas en katoenen bretels

Zowel canvas als katoenen bretels mogen met de hand gewassen worden. Je kunt er ook voor kiezen om ze af te nemen met een natte doek en een beetje zeep. Vervolgens kun je de bretels op een vlakke ondergrond laten drogen.

6. Wollen bretels

Wol is een hele delicate stof om te wassen. Wanneer je wol te warm wast zal het krimpen en je wilt natuurlijk niet dat je bretels krimpen. Was je wollen bretels op de hand met koud water. Let op dat je de wol niet ‘kneed’ of wrijft, dit zorgt ervoor dat je het materiaal beschadigt. Rustig wassen en voorzichtig uit laten lekken. Laat de bretels dan op een handdoek en een vlakke ondergrond drogen. De handdoek neemt het overtollige water op zodat je bretels hun vorm behouden.

Hoe verwijder ik vlekken?

Een vlek op je bretels is heel vervelend. Wanneer je het wasvoorschrift dat we hierboven hebben gegeven volgt, gaan de meeste vlekken er gemakkelijk uit. Bij hardnekkige vlekken in wol, suède, zijde en satijn moet je altijd voorzichtig te werk gaan omdat deze stoffen heel delicaat zijn. Het beste is dan om langs te gaan bij een professionele stomerij.  

Vlekken zoals olie en vet kunnen bij minder delicate stoffen verwijderd worden met behulp van een beetje afwasmiddel of citroen. Afwasmiddel en citroen zorgen ervoor dat het vet loskomt van de stof en de vlek snel verdwijnt. Natuurlijk moet je heel voorzichtig zijn op het leer, de clips en stellers.

Probeer altijd voorzichtig te zijn met chemische wasmiddelen. Daarmee beschadig je de stof van de bretels. Handiger is daarom om gebruik te maken van bijvoorbeeld zout of baking soda. Dit is niet agressief en daardoor minder schadelijk voor de materialen. Mocht je het niet zeker weten probeer het dan eerst uit op een klein onopvallende plaats. Dan weet je zeker dat er niets mis kan gaan.

Krijg je de vlekken er niet uit? 

Dan komen we je graag tegemoet. E-mail ons een foto van de bretels met vlek en ontvang 10% korting op je volgende aanschaf.  


Disclaimer: Wij kunnen geen garantie bieden betreffende de wasvoorschriften, noch aansprakelijk gesteld worden voor de schade die, rechtstreeks of  indirect, het gevolg is van de geboden informatie.